“Een luxe gehoorapparaat”

03-03-2017

"Voor mij hoeft het allemaal niet zo luxe". Dat hoor ik wel vaker van de klant die tegenover mij zit voor een eerste gesprek over zijn gehoor. Dat een hoorapparaatje dat technisch geavanceerd is "luxe" wordt genoemd. Vaak wordt het zelfs vergeleken met een auto waarin van alles zit om het leven van de bestuurder zo comfortabel mogelijk te maken. Vooral het merk Rolls Royce wordt daarbij genoemd. Maar hoe zit dat nou met die luxe? Waarom willen wij als audiciens deze luxe zo graag onder de aandacht brengen bij onze slechthorende klanten en hun familie?

Laten we eens een kijkje nemen naar wat een oor kan. Horen, zult u zeggen. Uiteraard. Maar als een geluid nou heel hard klinkt, wat doet het oor dan? Het antwoord is simpel. Dempen. Een reflex in ons oor zorgt ervoor dat het ingrijpt bij een zeer hard plotseling geluid. Maar het oor lijkt het geluid af te remmen als er langduriger hard geluid klinkt. Dat heeft u vast al wel eens meegemaakt, na een avondje in een feestzaal klinkt het geluid allemaal wat afgestompt onderweg naar huis. Het oor staat dan nog in zijn anti-lawaai-modus.
En wat als geluid heel zacht klinkt? Dan doet het oor het tegenovergestelde. Het laat zacht geluid steeds een beetje harder doorkomen. Ook dat heeft u vast wel eens meegemaakt. Dat zachte muziekje op de achtergrond dat steeds harder leek te gaan klinken. Alsof de radio zelf zijn volume harder had gezet.
En wat als geluid door elkaar klinkt? Dan kan het oor die geluiden scheiden. Er wordt een focus gezet op het geluid dat u wilt horen, en er wordt amper aandacht besteed aan het minder gewenste geluid.

 

Dit zijn nog maar 3 kleine voorbeelden van wat een gezond oor kan. En dat alleen al is ronduit luxe te noemen. Helaas kan een oor dat een gehoorverlies heeft dit soort dingen niet meer. Die luxe leveren we in met het verstrijken van de jaren. Gelukkig zijn er dan hoortoestellen om dit op te vangen. Horen, dempen, versterken, focussen. Als we dan kiezen voor een hoortoestel dat die eigenschappen heeft, dan vinden we dat al gauw luxe. En terecht. Want met echt luxe hoorapparatuur worden we geboren.