Horen à la mode

 

Wat ziet u voor zich bij het woord “hoortoestel”?

Als u er zelf eentje heeft, denkt u aan uw eigen exemplaar. Maar voor veel mensen is een hoortoestel nog steeds een onappetijtelijk beige-bruin gekleurde, banaanvormige klont achter iemands oor. De  hoortoestellenindustrie verzon in de loop van de jaren de prachtigste namen voor deze kleur: Warm beige, Sahara, Naturel. En de meest romantische: P1. Maar hoe je het ook noemt, het blijft een beetje een prothese kleur. Ooit, toen in de jaren zestig van de vorige eeuw de ontwikkeling van hoortoestellen begon, werd deze tint bedacht om zoveel mogelijk op -blanke- huidskleur te lijken. Uit een soort van gewoonte is het ook tientallen jaren de standaardkleur gebleven. Natuurlijk heeft niemand deze gelaatstint, men zou denken dat je ernstig ziek bent.

Inmiddels zijn er gelukkig heel wat meer tinten verkrijgbaar, ook in andere huidskleuren. Bovendien is het, als je niet wilt dat men je hoortoestellen achter het oor ziet, slimmer om een kleur in de buurt van je haarkleur te kiezen. Daarom zijn er nu heel veel tinten grijs, bruin, rossig, zwart. Met nog steeds prachtige namen: Winter silver, Kastanje, Copper berry, Midnight Diamond.  Het mag best wat modieuzer, tenslotte!  Maar wat te doen als je, zoals onze klant R, helemaal kaal bent? Welnu, hij nam knalrode. Want als het dan toch te zien is, dan maar meteen goed!

En de toestellen die zo diep in het oor zitten dat niemand ze meer kan zien, zijn kanariegeel. Voor die kleur is geen naam bedacht… en dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet.