Muziek!

Als iemand binnenstapt met een hoorprobleem, is het eerste onderwerp dat ter sprake komt het verstaan. Dat is waaraan een verminderd gehoor herkend wordt, het is beslist ook het belangrijkste onderdeel. Maar slechthorendheid heeft natuurlijk veel meer impact op het dagelijks leven.  Geluiden in het verkeer die nét te laat worden gehoord, het opmerken van de deurbel, telefoneren, televisiekijken en het luisteren naar en vooral genieten van muziek.

Vaak komt muziek op één van de laatste plaatsen in het wensenlijstje. Vreemd eigenlijk, want muziek is zo belangrijk! Met muziek wordt meer emotie gedeeld dan in woorden uitgedrukt kan worden.  Romantisch: bijna ieder stel heeft wel een “ons liedje”. Feestelijk: kerst is geen kerst zonder Jingle Bells in het warenhuis. Sfeer: bij een lekkere maaltijd in een restaurant speelt een muziekje, in een film hoor je aan de muziek dat de schurk eraan komt. En de keuze van de muziek bij een uitvaart… dat is vaak het eerste dat besproken wordt.

En dan hebben we het nog niet eens over alle mensen die zelf muziek maken, graag naar concerten gaan of zingen. In een koor, of gewoon “klap eens in je handjes” met een kleinkind of achterkleinkind op schoot. Leuk toch? Maar bij een gehoorverlies gaat er nogal wat van de muziek, van álle muziek, verloren.

Het is toch heel erg zonde om dat allemaal te missen! Het is een goed idee om het met de audicien óók over muziek te hebben. Houdt u van Brahms? Of liever levensliederen, of psalmen, of rock ’n roll?  Zingt u of speelt u piano of vindt u een schlagerfestival het einde? We willen het graag weten. Allicht is er in uw hoortoestel een muziekprogramma mogelijk.

U kunt zich niet voorstellen wat een diepe voldoening het één van onze collega’s gaf toen hij een cliënt zag zitten, enkele rijen vóór hem in de Doelen, bij een uitvoering van Beethovens Negende.

Lies & Mariëlle