Rock ‘n Roll

Het leven van een rockster is een dankbaar thema, er zijn tientallen films en documentaires over. Daarin wordt de opkomst van een rockster maar vooral ook vaak de, meestal met drank en drugs overgoten, ondergang belicht. Het is dan ook een raar wereldje, het is nauwelijks voor te stellen wat zó populair zijn met iemand doet. De nieuwste versie is “a Star is born” de derde verfilming van hetzelfde verhaal: Rockster op zijn retour ontmoet een jong, vrouwelijk talent, ze worden verliefd en hij helpt haar carrière met zijn netwerk en door samenwerking op gang. Dat lukt, zij wordt succesvol en zijn carrière blijkt toch echt aan het eind. Geen “lang en gelukkig” einde in deze relatie.

Nieuw en realistisch in deze verfilming is dat de hoofdpersoon lijdt aan oorsuizen als gevolg van zijn eigen harde muziek. Steeds als hij op het podium stapt en het wordt stil in de zaal hoort hij slechts nog een doordringende fluittoon. Hij zet niet op het juiste moment in en verstaat de aankondiger niet meer. Zijn manager probeert hem te overtuigen het beschikbare monitorsysteem te gebruiken. (Zo’n monitor zorgt ervoor dat het geluid van de muziek gereguleerd in de oren van de muzikanten terecht komt, dus niet zo loeihard als bij het gemiddelde rockconcert.) Maar hij vindt het niet cool, zo’n oorstukje met een snoertje eraan. Een vriend van hem, met hoortoestellen, praat er met hem over, maar ze komen samen tot de conclusie dat het te laat is, “er is niets meer aan te doen”.  Dat hoeft niet waar te zijn (positieve referenties van onze klanten lezen? klik hier), maar het is voor te stellen dat ze beiden moedeloos zijn. Uiteindelijk loopt het slecht met hem af, een combinatie van drank, drugs en opgebrand zijn en toch ook het gehoorprobleem zorgen ervoor dat hij muzikaal niet meer kan functioneren.

Hoewel ondergetekende onder de indruk was van de film en wel moest slikken bij het droevige einde was ik toch ook verheugd. Dat het ontwrichtende effect van een gehoorbeschadiging hier realistisch wordt getoond is hoopvol. Waarschijnlijk doet deze film daardoor meer aan voorlichting dan welke goedbedoelde postbus-51 campagne ook… In combinatie met het feit dat echte muziekhelden steeds vaker praten over de gehoorproblemen die het vak hen heeft opgeleverd.