Science fiction

De reclames die voor hoortoestellen worden uitgezonden, zijn soms wat aan de fantastische kant. Ik herinner me er eentje waarin een dame een klein hoortoestelletje op de balie van de audicien ziet liggen, het in haar oor stopt “even passen hoor!” en aan het eind van het filmpje bijna vergeet het terug te geven “want het is ook zo klein!”. Het zal misschien niemand verbazen maar: zo gaat het niet in zijn werk.

Begin jaren ’90 stond er eens een artikel in de krant waarin een nieuwe versterker-chip voor in een hoortoestel werd aangeprezen die “zo groot als een rijstkorrel” was. De weken erna kwamen meerdere mensen in de winkel met dat uitgeknipte artikel, een enkele zelfs met een rijstkorrel in een zakje: Dat wilden ze ook wel! Helaas… in de praktijk was het een hoortoestel van het formaat van een stevige bruine boon. Nóg behoorlijk klein! Overigens zou een hoortoestel ter grootte van een rijstkorrel erg lastig zijn, je raakt het nogal makkelijk kwijt. En wáár stop je een batterijtje in een rijstkorrel? Er kan technisch veel, maar dat was toch echt science fiction.

Er is een artikel dat wél helemaal in een moderne spionagefilm past: een microfoon die er uit ziet als een fors uitgevallen vulpen. Het is een extra accessoire, die door de audicien gekoppeld wordt aan de hoortoestellen, waarna de pen als microfoon werkt en het geluid dat hij opvangt rechtstreeks naar de oren stuurt. Door het gebruik van de pen kan één persoon verstaan worden in een heleboel achtergrondlawaai als de gebruiker hem op de spreker richt. Vaak wordt hij ook in de borstzak gedragen of bijvoorbeeld op tafel gelegd bij vergaderingen. Maar, en dat is het mooie, de pen hoeft niet eens dicht in de buurt van de hoortoestellen te zijn, het signaal kan meters overbruggen. Je kunt een kamer verderop nog horen wat de pen opvangt. Natuurlijk is het spionagefilm-effect leuk, maar belangrijker: heel wat mensen hebben er profijt van op de werkvloer, maar ook bij kaartavondjes, verjaardagsfeestjes en ja, gewoon, overal waar mensen samen zijn.