Waterschade

Misschien leest u dit als het winter is, maar op het moment dat we dit schrijven is het héét. De warmste dag van het jaar. Iedereen blijft zoveel mogelijk onder de parasol of in de koele airconditioning… maar soms moet je natuurlijk toch naar buiten. En dan is het transpireren.

Als er één ding is waar hoortoestellen niet tegen kunnen, is het vocht. En waar een hoortoestel achter het oor zit, is precies de plaats waar bij deze weersomstandigheden het zweet in straaltjes van het hoofd loopt. Transpiratievocht is natuurlijk geen schoon water, het bevat zuren en zouten waar elektronica niet tegen bestand is. De hoortoestel fabrikanten zijn zich daar natuurlijk goed van bewust en maken de openingen in een hoortoestel zo ver mogelijk van de huid af.  Helemaal dicht kan een hoortoestel niet gemaakt worden, er moet natuurlijk geluid in. En weer uit ook.

Vroeger, toen ondergetekende nog bij een hoortoestelfabrikant werkte waren september en oktober altijd de drukste maanden, na de zomer kwamen de toestellen met zweetschade bij stapels binnen voor reparatie. Maar gelukkig is er toch wel het een en ander veranderd, er zijn behoorlijk minder reparaties nodig. De hoortoestellen krijgen tegenwoordig een vochtwerende coating aan de binnenzijde, zodat vocht niet makkelijk tot de elektronica doordringt. De microfoon-opening wordt voorzien van een heel fijnmazig roostertje waar wél geluid doorgaat, maar nattigheid niet zo makkelijk. Zo kon het gebeuren dat er eerder vandaag een hoortoestel werd gebracht dat het niet deed: De batterij ging steeds in heel korte tijd leeg. De aanwezige technicus zag er letterlijk twee druppels uitvallen bij het openen van de batterijlade. Dat zal de oorzaak van de klachten zijn geweest. Na een zorgvuldige schoonmaak- en droogsessie functioneerde het weer prima, een reparatie buiten de deur was gelukkig niet nodig.

Vocht blijft iets om in de gaten te houden. Want bij warm weer is de luchtvochtigheid hoog, na gebruik zal een hoortoestel ook niet makkelijk opdrogen. Het helpt al heel erg om de hoortoestellen elke nacht met de batterijlade open in een elektrisch geventileerd droogdoosje te leggen. Deze droogapparaatjes leveren wij bij elk servicepakket. En bij hoogzomer: Houdt het hoofd koel!