Reparaties aan uw hoortoestel(len)

Stel, uw hoortoestel gaat stuk. Lastig! Vanzelfsprekend komt u er snel mee naar een winkel. In heel veel gevallen zullen we het probleem in korte tijd kunnen verhelpen; klaar terwijl u wacht met een kopje koffie. Soms, als het probleem in de elektronica zit, moet het worden opgestuurd naar de fabrikant. Dan kan het wat langer duren voor de onderdelen vervangen zijn en u het weer kunt gebruiken. In veel gevallen kunnen we u voor die periode een leentoestel meegeven, zodat u toch nog kunt horen. Maar vóór er ook maar iets wordt gedaan, zullen we even kijken naar de leeftijd van het toestel.

Levensduur van een gehoorapparaat

Een hoortoestel heeft vijf jaar garantie vanuit de fabrikant. Natuurlijk is het niet zo dat het na vijf jaar abrupt stopt met functioneren, deze periode is door de fabrikanten en de ziektekostenverzekeraars vastgesteld als de levensduur van een hoortoestel. Dat is natuurlijk niet zomaar uit te lucht gegrepen, na vijf jaar dagelijks gebruik zullen de prestaties van een hoorapparaat toch veel minder zijn. Ook wij gaan voor de service-afspraken en pech-hulp uit van deze vijf jaar.

Reparatiekosten

De reparatiekosten voor de hele periode van vijf jaar worden meestal bij voorbaat, bij de aanschaf van het toestel, afgekocht. Een verlengde garantie dus  zodat u vijf jaar zonder kosten kunt genieten van uw hoortoestel. Overigens geldt deze reparatiegarantie niet als er sprake is van zogenaamd molest: als een toestel stuk is door verkeerd gebruik of zelfs misbruik.

Ouder dan 5 jaar?

Als het toestel ouder is dan vijf jaar zullen we eerst officieel uw toestemming vragen voordat we een servicebeurt of reparatie gaan uitvoeren. Daarnaast zullen we kleine reparaties en servicebeurten bij u in rekening brengen. Mocht het nodig zijn het hoortoestel op te sturen zal er door de fabrikant een prijsopgave gemaakt worden. Deze is over het algemeen niet kinderachtig, en zo’n reparatie is voor uw eigen rekening. Als een ouder toestel dan gerepareerd wordt, is het natuurlijk nog steeds een toestel van meer dan vijf jaar oud. En de fabrikant geeft maar drie maanden garantie en zelfs alleen op de gerepareerde onderdelen. Meestal is het voordeliger om uw gehoor opnieuw te laten testen en eens een gesprek met de audicien te hebben over de nieuwe ontwikkelingen in de techniek van de laatste vijf jaar. Een nieuw hoortoestel is dan meestal de verstandigste keuze.