Maak kennis met… Josje

Mijn affiniteit met hoorzorg is al vroeg begonnen. Mijn vader, Kees de Munck, is ondertussen 25 jaar audicien bij All Ears Hoorzorg in Goes. Mijn moeder heeft ook bij All Ears Hoorzorg gewerkt en draagt al vele jaren hoortoestellen. Vanuit huis ben ik er dus mee opgegroeid en hierdoor was een van mijn eerste baantjes op zaterdagen en in de vakanties bij All Ears Hoorzorg. Ik werkte mee in de winkel en voerde de bijbehorende administratieve werkzaamheden uit, met veel plezier. Toen het moment kwam om te gaan studeren ben ik verhuisd.

Zo kwam mijn werk bij All Ears Hoorzorg ten einde.

Die studie heb ik uiteindelijk niet afgerond en na wat zoekwerk ben ik toen terecht gekomen bij een zelfstandige audicien in Amstelveen. Ik was daar op mijn plek en kreeg de kans om de opleiding tot audicien te volgen en heb deze met succes afgerond.

Na zes jaar in Amstelveen te hebben gewerkt, besloten mijn partner en ik terug te keren naar Zeeland. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging en ik maakte een uitstap naar de gehandicaptenzorg. Met mijn ouders had ik het vaak nog over het audiciens werk.

Vorig jaar september kwam er een vacature vrij in Middelburg als administratief medewerker. Dit leek mij een mooie eerste stap richting het audiciens vak, waar ik toch nog veel gevoel bij had. Zo ben ik afgelopen oktober weer gestart op vertrouwde grond.

Om de werkzaamheden als audicien weer geaccrediteerd uit te mogen voeren ben ik een opleiding gestart. In de acht jaar tijd dat ik ertussenuit ben geweest, is er veel binnen de zorg en techniek veranderd.Afgelopen maart ben ik opnieuw beoordeeld door een assessor om mijn registratie als audicien weer officieel te kunnen maken en hiervoor ben ik geslaagd.

Door erfelijke slechthorendheid en tinnitus draag ik zelf ook hoortoestellen en maak ik gebruik van de Roger On. Hierdoor weet ik goed wat iemand met een gehoorverlies

allemaal kan ervaren en hoe het is om hoortoestellen te dragen. Want ondanks mijn achtergrond, was ik na vaststelling van mijn eigen gehoorverlies ook niet gelijk bereid om hoortoestellen te gaan dragen. Het is en blijft toch een stap voor jezelf, waar je mee om dient te gaan. Ondertussen kan ik niet meer zonder en ben ik ook erg blij met de Roger On. Hiermee maak ik verbinding met de televisie, zodat het geluid direct in mijn hoortoestellen ontvangen wordt.Tevens neem ik hem mee naar bijvoorbeeld een feestje of een restaurant, waardoor ik veel beter een gesprek met iemand kan voeren. Maar ook tijdens paardrijden geef ik de Roger On aan de instructrice, dat maakt het een stuk makkelijker voor ons beiden. Mijn hoortoestellen bieden heel veel ondersteuning, maar voor het overbruggen van een grotere afstand in de rijbak ben ik afhankelijk van de Roger On microfoon.

Ik ben erg blij terug te zijn bij All Ears Hoorzorg, al voelt het niet alsof ik weg ben geweest. Zeker niet als je, na al die jaren, de batterijen van de hoortoestellen nog steeds

terug vindt in hetzelfde kastje. Het is ontzettend leuk en erg bijzonder om samen met mijn vader dit mooie vak uit te kunnen voeren. Maar bij deze; ik kan u geruststellen dat ik hem de komende jaren nog niet zal vervangen.

Josje de Munck

All Ears Hoorzorg Goes en Middelburg