Getik van een richtingaanwijzer

Mevrouw van Agtmaal (72) draagt rechts een Phonak hoortoestel en links een CI, oftewel een Cochleair Implantaat. Ze staat vol in het leven en wilde zich niet laten afremmen door de achteruitgang van haar gehoor. Het plaatsen van een CI is geen beslissing die je maakt over één nacht ijs, maar ze is nu ontzettend blij met haar keuze.

“Ik kreeg steeds meer moeite met het uitvoeren van mijn functie” vertelt ze, wanneer ik haar vraag waar haar verhaal is begonnen. Het concentreren op en toch maar half kunnen volgen van een gesprek of vergadering zorgde voor vermoeidheid en frustratie.
“Ik besloot om met flexpensioen te gaan, en dat was een grote opluchting. Maar daar was het gehoorprobleem natuurlijk niet mee opgelost en zo ben ik bij All Ears Hoorzorg terecht gekomen. Eerst voor hoortoestellen, maar uiteindelijk boden die eigenlijk geen goede oplossing meer. Ik werd doorverwezen naar de afdeling Audiologie van het Erasmus MC in Rotterdam. Daar luidde het advies om een cochleair implantaat te nemen. Dat is een klein elektronisch toestel dat ernstig slechthorenden in staat stelt geluiden weer waar te nemen. Dat moest even bezinken.”

“Ondertussen was mijn zus, die zeker net zo slechthorend was, al overstag gegaan. Zij heeft in Antwerpen haar CI laten plaatsen en de resultaten waren jaloersmakend goed. Ik ben vervolgens ook het traject ingegaan. Na diverse onderzoeken stonden al snel alle lichten op groen. Bij volwassenen wordt er nooit een CI aan twee kanten geplaatst. Links bleek mijn slechtste oor te zijn, dus daar werd ik aan geopereerd.Wel moest ik nog kiezen voor een merk. Dat is Advanced Bionics geworden, omdat deze goed samenwerkt met Phonak hoortoestellen, waar ik al goede ervaringen mee had.”

“De operatie zelf viel me alles mee. Het voelde wat beurs, maar ik had geen last van duizeligheid of misselijkheid zoals mijn zus dat wel had ervaren. Ze opereren natuurlijk dicht bij je evenwichtsorgaan. Het meest benauwd was ik voor de mogelijkheid dat mijn aangezichtszenuw geraakt zou worden, dan blijf je met een hangend gezicht zitten. Gelukkig kon ik dezelfde dag gewoon naar huis, zonder gekke klachten.”

Opnieuw leren horen

“De processor, het apparaat dat geluid omzet in elektronische prikkels, werd drie weken later aangesloten. Ik hoorde niks anders dan wat gekraak en gepiep, maar hierop was ik al voorbereid. Het geluid komt heel langzaam terug, je hersenen moeten opnieuw leren horen. Zo was het eerste dat ik hoorde, het getik van de richtingaanwijzer in de auto. In november 2022 vond de operatie plaats en ondertussen kan ik aardig wat horen met alleen mijn CI.

Met luisterboeken ben ik aan het oefenen. Ik kan niet alles verstaan, maar weet wel het verhaal in grote lijnen te volgen. Wat ik merk is dat bekende stemmen makkelijker voor mij te verstaan zijn dan onbekende. Rechts draag ik nog wel een hoortoestel en de combinatie zorgt ervoor dat het geluid acceptabel is. Het is nu een kwestie van tijd en afstellen. Voor het afstellen van mijn CI moet ik steeds terug naar het Erasmus, maar voor mijn Phonak en alle andere aansluitbare apparatuur kan ik terecht bij All Ears Hoorzorg. Ze zijn ontzettend behulpzaam geweest in het hele traject. Van het contact leggen tot het doen van aanvragen. Niks is teveel gevraagd.”