Klantenervaring: Hidde (4) uit Terneuzen

De vierjarige Hidde uit Terneuzen is slechthorend geboren en kent geen leven zonder hooroplossing. Na zijn geboorte werd al snel bekend dat zijn linkeroor volledig doof was en zijn rechteroor een gehoorverlies had van 25 decibel. De oorzaak?
Moeder Adriënne liep tijdens haar zwangerschap het CMV-virus op. Ze vertelt: “Dit virus kan verschillende gevolgen hebben voor ongeboren kindjes.”

“We hebben nog geluk gehad, want progressief gehoorverlies is nog de minst erge vorm. Ik weet nog precies wanneer ik ziek werd tijdens mijn zwangerschap. Omdat er in Nederland niet standaard getest wordt op dit virus, kwamen we er pas na drie maanden achter dat dit de oorzaak was van zijn gehoorverlies. We zijn dus ook pas relatief laat gestart met virusremmers. Dat vond ik in het begin heel moeilijk, omdat onderzoeken uitwijzen dat eerder starten de kans op progressief gehoorverlies verkleind.”

Apetrots
Hidde heeft zijn eerste 1,5 levensjaar gedaan zonder hoortoestel. Nadat zijn gehoor achteruitging, werd hem een hoortoestel aangemeten. “Toen zijn eerste toestel in gebruik was, merkten we meteen veel verschil. Als ik zijn naam zei, draaide hij glunderend zijn hoofd om. Hij reageerde echt op ons. Dat was een heel mooi moment.” Vorig jaar heeft Hidde een Cochleair Implantaat, kortweg CI, gekregen waarbij er een implantaat wordt geplaatst dat ervoor zorgt dat hij ook met zijn dove oor kan horen. In combinatie met zijn hoortoestel is dit voor hem een hele goede oplossing. “Voor ons was het wel echt een rollercoaster aan emoties. Je maakt een keuze voor je kind over een implantaat dat er voor zeker 20 jaar in zit. Achteraf is dit de beste keuze die we toen voor hem hadden kunnen maken. Hidde is apetrots op zijn blauwe CI en laat hem aan iedereen zien. We hebben bewust voor zo’n opvallende kleur gekozen, zo kunnen anderen rekening houden met zijn beperking en wordt het makkelijker om er een gesprek over te voeren. Als reactie op zijn hoortoestel horen we vaak van kindjes: “Oh ja dat heeft mijn oma ook”. Men denkt dat hoortoestellen alleen voor ouderen zijn, maar we realiseren ons vaak niet dat ook kinderen kampen met gehoorverlies. Kinderen worden in dit proces vergeten, terwijl die identificatie voor hen juist zo belangrijk is.”

School
Inmiddels gaat Hidde naar een reguliere basisschool. Omdat het hem meer moeite kost om te focussen op wat er gezegd wordt is er 2 dagen in de week een gebarentolk in de klas. “Door het tekort aan gebarentolken kan dit slechts 2 dagen. Op de andere dagen gaat het door middel van solo-apparatuur. Dit is niet een volledige vervanging van de gebarentolk, maar wel een goede tweede optie. De juf heeft een apparaatje omhangen, wat rechtstreeks in verbinding staat met het hoortoestel en het CI apparaat van Hidde. Door ondersteuning van deze technieken kan Hidde toch mee op de basisschool in zijn eigen omgeving. De toekomst zal uitwijzen of dit haalbaar blijft, maar voor nu vinden we dit erg prettig.”

Betrokken
All Ears is vanaf het begin betrokken geweest bij het zoeken naar de beste hooroplossingen voor Hidde. “De service is top. Hidde voelt zich er echt op zijn gemak en gaat er dan ook graag naartoe. Ze denken altijd mee en zoeken naar de beste oplossing voor hem. Zo hebben ze bijvoorbeeld zijn oorstukje in dezelfde kleur blauw laten
maken als zijn CI. Dat zijn voor ons kleine dingen, maar voor Hidde betekent dit heel veel. Ik raad All Ears zeker aan!”